Moodle felhasználói útmutatók, és oktató videók oktatóknak

 1. BelépésVideó megtekintése a Youtube-on
 2. Keresés a kurzusok közöttVideó megtekintése a Youtube-on
 3. Navigálás a kurzuson belülVideó megtekintése a Youtube-on
 4. A saját kurzus alapbeállításaiVideó megtekintése a Youtube-on
 5. A saját kurzus szerkesztéseVideó megtekintése a Youtube-on
 6. SzerepváltásVideó megtekintése a Youtube-on
 7. Dokumentumok, PPT-k, PDF-ek feltöltése a saját kurzusbaVideó megtekintése a Youtube-on
 8. Fórum létrehozása és üzemeltetéseVideó megtekintése a Youtube-on
 9. Csevegés (Chat) működtetése a kurzuson belülVideó megtekintése a Youtube-on
 10. Hallgatói feladat kiírása és feltöltési lehetőség biztosításaVideó megtekintése a Youtube-on
 11. Linkek elhelyezése a saját kurzusbanVideó megtekintése a Youtube-on
 12. A kurzusban saját tananyag létrehozásaVideó hamarosan
 13. Teszt létrehozása, beállítási lehetőségekVideó megtekintése a Youtube-on
 14. Régi kurzustartalmak importálása új kurzusbaVideó hamarosan
 15. Hallgatói aktivitás ellenőrzéseVideó megtekintése a Youtube-on
 16. Üzenetek küldése hallgatóknakVideó megtekintése a Youtube-on
 17. Kurzus statisztikákVideó hamarosan
 1. Belépés
  1. Internet böngészőbe kell beírni: moodle.uni-sopron.hu
  2. Jobb felső sarokban található a „Belépés” felirat, arra kell kattintani.
  3. A belépés ugyanúgy történik, mint az egyetemi számítógépünkbe bekapcsolás után
   1. Felhasználó név: saját egyetemi e-mail címünk (pl. katona.gyorgy@uni-sopron.hu
   2. Jelszavunk: ugyanaz, amit a gépünk bekapcsolásakor használni szoktunk.
  4. Belépés után gördítsük le az oldal aljáig, ahol látjuk a „2019/20/2” kurzuscsoportot. Itt minden olyan kurzusunk megtalálható, melyet ebben a tavaszi szemeszterben a Neptun rendszerben meghirdettünk. Saját karunkra kattintva láthatjuk a kurzusaink listáját.
 2. Keresés a kurzusok között
  1. Már beléptünk a Moodle-ba, és ott állunk a „2019/20/2” kurzuscsoporton belül a saját karunk kurzuscsoportjában.
  2. Itt sok kurzus láthatunk (gyakran nem csak a sajátjainkat). Hogy megtaláljuk azt, amit aktuálisan látni szeretnénk, használnunk kell a „Keresés” mezőt.
  3. Ide írjuk be a tantárgyunk hivatalos nevét. Ha túl hosszú a név, akkor csak a tantárgynév első néhány szavát és erre keressünk rá.
  4. A találati lista még így is hosszúnak tűnhet (lehetnek köztük nem sajátunk is).
  5. A találati listában nézzük meg alaposan a tantárgy nevét, kódját és a kurzus nevét és kódját is. Ebből kiderül, hogy lehetnek a találatok között előző szemeszteres kurzusok, lehet benne nappalin és levelezőn meghirdetett tantárgy (a kódban látható „L” vagy „N” alapján), előadás és szeminárium/gyakorlat  kurzus is.
  6. Csak akkor kattintsunk a kiválasztottra, ha biztosan vagyunk benne, hogy azt a kurzust akarjuk használni (ott akarunk a hallgatóknak anyagokat, feladatokat, teszteket, fórumokat stb. elhelyezni).
  7. Ha beléptünk a kiválasztott kurzusba, első lépésként ellenőrizzük a jobb oldalon látható „Résztvevők” feliratra kattintva, hogy kik látják ezt a kurzust és ők mikor léptek be ide utoljára.
  8. Ha rossz helyen vagyunk, lépjünk vissza a kereséshez és keressük meg a megfelelő kurzust.
 3. Navigálás a kurzuson belül
  1. Már beléptünk az általunk működtetni kívánt Moodle kurzusba.
  2. A kurzuson belüli navigálás legpraktikusabb helye a kurzus neve alatti kék navigációs feliratok sávja. Ott láthatjuk, hogy épp hol állunk a kezdő oldalunktól egészen a kurzuson belüli helyünkig.
  3. Itt a megfelelő szintre kattintva tudunk lépkedni a szintek között.
  4. Jobb oldalon alapesetben látható egy menüsáv sok izgalmas szolgáltatással. Ha ezt nem akarjuk látni, akkor az oldal legtetején az UNI-SORPON felirat mellett látható háromvonal ikonra kattintva eltüntethetjük, illetve láthatóvá tehetjük ezt.
  5. A jobb oldali sávban a kurzuson belüli navigációs lehetőségek mellett megtalálható a „Résztvevők” felirat, amiknek a segítségével ellenőrizhetjük, hogy kik láthatják ezt a kurzust és, hogy mikor tették ezt meg (pl. „Soha” J).
  6. Érdemes használni, már közvetlenül belépés után az „Irányítópult” szolgáltatást is, mert itt furcsa téglalaponként láthatjuk azokat a kurzusainkat, melyeket legutóbb használtunk. Így elkerülhetjük a kurzusok közötti fárasztó keresést.
 4. A saját kurzus alapbeállításai
  1. Már beléptünk a saját kurzusunkba és módosítani akarjuk a kurzus beállításait az a következőképp tehetjük meg.
  2. A kurzus nevével egysorban a jobb szélen láthatunk egy fogaskerék ikont. Erre kattintva módosíthatjuk a kurzus alapbeállításait.
  3. A legfontosabb kurzusbeállítás, hogyha azt akarjuk, hogy a hallgatók is lássák a kurzusunkat, akkor a „Beállítások szerkesztése” menübe belépve felülről a negyedik opció az „Elrejtés/Mutat” doboz, ahol ezt „Mutat”-ra állítjuk, majd a lap aljára gördítve a „Módosítások mentése és változások megtekintése” gombra kattintunk. Innentől kezdve minden hallgató láthatja a kurzusunkat, de azok továbbra sem, akik nincsenek a kurzus „Résztvevői” között.
  4. A „Beállítások szerkesztése” helyen beállíthatjuk, hogy a kurzusunknak mikor legyen a kezdő és vég dátuma. A végdátum módosításával időben szabályozhatjuk a kurzusunk elérhetőségét.
  5. A „Beállítások szerkesztése” helyen beállíthatjuk a „Kurzusformát” is. Ez azt jelenti, hogy hogyan akarjuk tagolni a kurzus oldalát: Pl. témákra osztva, vagy heti felosztásban, stb.
  6. A „Beállítások szerkesztése” helyen a „Megjelenés” szolgáltatáson belül előírhatjuk a kurzus nyelvét pl. angolra. Ekkor a kurzus Moodle által generált feliratai angora váltanak.
  7. A „Beállítások szerkesztése” helyen a „Állományok és feltöltések” szolgáltatáson belül maximálhatjuk a kurzusba feltölthető anyagok maximális méretét. Alapesetben ez 30 MB, ezt csökkenthetjük.
  8. Minden beállításmódosítás csak azután lesz érvényes, ha a lap aljára gördítve a „Módosítások mentése és változások megtekintése” gombra kattintunk.
 5. A saját kurzus szerkesztése
  1. Már beléptünk a saját kurzusunkba és szerkeszteni akarjuk annak tartalmát.
  2. Ekkor a kurzus nevével egysorban a jobb szélen láthatunk egy fogaskerék ikont, a mellette lévő kis nyílra kattintunk, majd a „Szerkesztés bekapcsolása” menüpontot választjuk.
  3. Ettől kezdve a kurzus minden eleme mellett megjelenik egy szerkesztésre utaló ceruza alakú ikon, egy kettősnyíl ikon, mely az elemek kurzuson belüli mozgatására ad lehetőséget, jobb oldalon pedig a „Szerkesztés”, a „Tevékenység vagy tananyag beszúrása”, a „Témák (vagy Hetek) hozzáadása” feliratok jelzik, hogy szabadon szerkeszthetjük a kurzusunkat.
 6. Szerepváltás
  1. Már beléptünk a saját kurzusunkba és úgy akarjuk látni, ahogy azt a hallgató fogja, akkor ezt szerepváltással tehetjük meg.
  2. Az oldal jobb felső sarkában láthatjuk a nevünk kiírását. Az amelletti kis nyíllal saját profilunk szerkesztésén túl a „Szerep átváltása erre …” feliratra kattintva kell kiválasztani a „tanuló” szerepet. Ekkor úgy látjuk majd a kurzust, ahogy azt a hallgatói fogja. Ez fontos lehet pl. a teszt, illetve a feladatleadás szolgáltatások tesztelésekor.
  3. Ha vissza akarunk térni a tanári szerepünkhöz, akkor ugyanoda kell kattintanunk, mint az előbb és most a „Visszatérés szokásos szerepemhez” opciót választani.
 7. Dokumentumok, PPT-k, PDF-ek feltöltése a saját kurzusba
  1. Már beléptünk a saját kurzusunkba és bekapcsoltuk a szerkesztést is.
  2. Amikor a szerkesztést bekapcsoljuk egy rövid ideig egy felülről beúszó sávban a következő feliratot láthatjuk: „Feltöltéshez az állományokat húzza a kurzusszakaszokra”.
  3. Ez a felirat is arra utal, hogy a kurzusunkba egyszerűen csak „be kell dobnunk” az adott állományt és az oda feltöltődik. Ez lehet, DOC, PPT, PDF, vagy bármely más típusú állomány.
  4. Egy korlát azonban van, 30 MB-nál nagyobb állományokat nem enged a Moodle feltölteni.
  5. Praktikusan tehát az a teendő, hogy megnyitunk a gépünkön egy intézőt (nem teljes képernyő módban), ott kikeressük a feltöltendő fájt, rákattintunk, lenyomva tartott egérgombbal áthúzzuk a Moodle kurzusunk fölé és ott elengedjük azon a kurzusterületen, ahová azt helyezni szeretnénk (Drag and Drop technika).
 8. Fórum létrehozása és üzemeltetése
  1. Már beléptünk a saját kurzusunkba és bekapcsoltuk a szerkesztést is.
  2. Fórumot szeretnénk létrehozni, hogy interaktívan tudjunk kommunikálni a hallgatókkal.
  3. Ekkor azon a szakaszon, ahol ezt létre akarjuk hozni, rákattintunk a „Tevékenység vagy tananyag beszúrása” feliratra.
  4. Ekkor egy hosszú listát fogunk látni különböző Moodle szolgáltatásokkal.
  5. Ott kikeressük a „Fórum” feliratot és rákattintunk.
  6. Ekkor az ablak jobb oldalán röviden, magyarul leírást olvashatunk arról, hogy mire is jó ez a szolgáltatás.
  7. Végül a „Hozzáadás” gombbal létrehozhatunk egy új Fórumot.
  8. Mielőtt ez véglegessé válna a Moodle paramétereket kér tőlünk, hogy milyen is legyen ez az új Fórum. A kötelezően kitöltendő mezők piros karikás felkiáltójellel vannak jelölve.
  9. Tehát adjuk meg a Fórum nevét, praktikus néhány bevezető mondatot írjunk a fórum céljáról a „Fórumbevezető” területre. 8 kategóriára osztva találunk még számos beállítási lehetőséget is, mellyel bátran kísérletezhetünk.
  10. Ezek közül talán fontos lehet a mellékletek számának és méretének korlátozása. (Ha ezt a fórumot állományok küldésére is használni akarjuk.)
  11. Ha már minden paramétert kedvünk szerint beállítottunk (vagy csak a kötelező címet kitöltöttük és többihez nem nyúltunk) a „Módosítások mentése és visszatérés a kurzushoz” gombra kattintva létre jön a Fórum.
  12. A Fórum létrejött, ha rákattintunk, akkor tanárként, vagy hallgatóként vitatémákat hozhatunk létre megadva a témát és annak első üzenetét, melyet még 30 percig szerkeszthetünk, módosíthatunk.
  13. Ha egy ilyen vitatémára oktató vagy hallgató rákattint, akkor elolvashatja az oda írtakat és a bejegyzés jobb oldalán alul a „Válasz”-ra kattintva válaszolhat rá beírva a szöveget és rákattintva a „Hozzászólás a fórumhoz” gombra.
  14. Fontos tudni, hogy a fórumbejegyzések nem frissülnek automatikusan a Moodle-ban. Így ha látni akarjuk a hallgatók válaszait rendszeresen kell frissítenünk a honlapoldalt pl. az „F5” gomb lenyomásával.
 9. Csevegés (Chat) működtetése a kurzuson belül
  1. Már beléptünk a saját kurzusunkba és bekapcsoltuk a szerkesztést is.
  2. Csevegés (Chat) szolgáltatás akarunk indítani, hogy interaktívan tudjunk kommunikálni a hallgatókkal.
  3. Ekkor azon a szakaszon, ahol ezt létre akarjuk hozni, rákattintunk a „Tevékenység vagy tananyag beszúrása” feliratra.
  4. Ekkor egy hosszú listát fogunk látni különböző Moodle szolgáltatásokkal.
  5. Ott kikeressük a „Csevegés” feliratot és rákattintunk.
  6. Ekkor az ablak jobb oldalán röviden, magyarul leírást olvashatunk arról, hogy mire is jó ez a szolgáltatás.
  7. Végül a „Hozzáadás” gombbal létrehozhatunk egy új Csevegő (Chat) szolgáltatást.
  8. Mielőtt ez megtörténne a Moodle paramétereket kér tőlünk, hogy milyen is legyen ez az új Csevegés. A kötelezően kitöltendő mezők piros karikás felkiáltójellel vannak jelölve.
  9. Tehát kötelező nevet adni a Csevegésnek, de praktikus röviden leírni a „Bevezető szöveg” –ben hogy mire is szánjuk.
  10. Fontos lehet a „Csevegések” paraméterek beállítása arról, hogy mikor lesz a következő, mentsük vagy ne mentsük az itt leírtakat, illetve, hogy később is visszanézhető legyenek-e a beírtak.
  11. Ha már minden paramétert kedvünk szerint beállítottunk (vagy csak a kötelező címet kitöltöttük és többihez nem nyúltunk) a „Módosítások mentése és visszatérés a kurzushoz” gombra kattintva létre jön a Csevegés.
  12. Ha használni akarjuk, rákattintunk, majd a „Kattintson ide a csevegésbe való bekapcsolódáshoz” felirattal kezdhetjük meg a beszélgetésfolyamot.
  13. Új ablak nyílik ilyenkor, ahol a részvevők beírásai egy-két másodperces késéssel megjelennek.
 10. Hallgatói feladat kiírása és feltöltési lehetőség biztosítása
  1. Már beléptünk a saját kurzusunkba és bekapcsoltuk a szerkesztést is.
  2. Feladat szolgáltatást akkor érdemes indítani, ha elő akarunk írni a hallgatóknak olyan feladatok elvégzését, melyről dokumentum (állomány) is készül, melyet fel kell határidőre töltenie. Ez a szolgáltatás a feltöltött anyagok értékelésére is lehetőséget ad, így kiválthatja az évközi jegy megadására alapot adó hallgatói „beadandók” leadását és értékelését.
  3. Ekkor azon a kurzus területen, ahol ezt létre akarjuk hozni, rákattintunk a „Tevékenység vagy tananyag beszúrása” feliratra.
  4. Ekkor egy hosszú listát fogunk látni különböző Moodle szolgáltatásokkal.
  5. Ott kikeressük a „Feladat” feliratot és rákattintunk.
  6. Ekkor az ablak jobb oldalán röviden, magyarul leírást olvashatunk arról, hogy mire is jó ez a szolgáltatás.
  7. Végül a „Hozzáadás” gombbal létrehozhatunk egy új Feladat szolgáltatást.
  8. Mielőtt ez megtörténne a Moodle paramétereket kér tőlünk, hogy milyen is legyen ez az új Feladat szolgáltatás. A kötelezően kitöltendő mezők piros karikás felkiáltójellel vannak jelölve.
  9. A feladat név kötelező megadása után fontos beállítanunk a leadás időkereteit, amely az „Elérhetőség” paramétercsoportban található. Praktikus itt beállítani, hogy mikortól legyen lehetősége a hallgatóknak a feladat feltöltésére és meddig.
  10. Szintén fontos beállítani a „Leadási típusok” kategóriában, hogy hány darab és mekkora maximális méretű anyagot lehet leadni.
  11. Sok fontos paraméterek beállítására is lehetőség van, pl. a leadási próbálkozások számának korlátozása, vagy a pontozás maximum értékének beállítása. Ezeket bátran próbálják ki.
  12. Ha már minden paramétert kedvünk szerint beállítottunk (vagy csak a kötelező címet kitöltöttük és többihez nem nyúltunk) a „Módosítások mentése és visszatérés a kurzushoz” gombra kattintva létre jön az új Feladat.
  13. Ha használni akarjuk, rákattintunk és látni fogjuk a hallgatók számát, a leadási határidőket és rákattintva a „Minden leadott munka megtekintése” gombra,  egy listát a hallgatókról és arról, hogy ki mikor adta le vagy nem adta le az anyagát. A leadott állományra rákattintva letölthetjük és megnézhetjük azt, majd a „Pont” gomra kattintva le is osztályozhatjuk a hallgatót.
 11. Linkek elhelyezése a saját kurzusban
  1. Már beléptünk a saját kurzusunkba és bekapcsoltuk a szerkesztést is.
  2. Egy linket, például egy Youtube videó linket kívánunk a kurzus oldalára feltölteni.
  3. Ekkor azon a kurzusterületen, ahol ezt létre akarjuk hozni, rákattintunk a „Tevékenység vagy tananyag beszúrása” feliratra.
  4. Ekkor egy hosszú listát fogunk látni különböző Moodle szolgáltatásokkal.
  5. Ott addig gördítjük lefelé a listát, míg a legutolsó szolgáltatásként megtaláljuk az „URL” feliratot és rákattintunk.
  6. Ekkor az ablak jobb oldalán röviden, magyarul leírást olvashatunk arról, hogy mire is jó ez a szolgáltatás.
  7. Végül a „Hozzáadás” gombbal létrehozhatunk egy Linket a kurzusoldalon.
  8. Mielőtt ez megtörténne a Moodle paramétereket kér tőlünk, hogy milyen is legyen ez az új Link. A kötelezően kitöltendő mezők piros karikás felkiáltójellel vannak jelölve. Meg kell így adni a Link nevét és az URL-jét, vagyis be kell ide másolnunk az oldal elérhetőségét a böngészőnk címsorából.
  9. A többi paraméter beállításai után, vagy azokat érintetlenül hagyva végül a „Módosítások mentése és visszatérés a kurzushoz” gombra kattintva létre jön az új Link.
  10. A hallgató erre kattintva meg tudja tekinteni az általunk belinkelt oldalt.
  11. Ha kifejezetten Youtube linket akarunk megadni úgy, hogy az beágyazva látszódjon az oldalon, akkor másik utat kell választani.
  12. Lépjünk arra a kurzus területre (téma vagy hét), melyre ezt el kívánjuk helyezni.
  13. Ott keressük meg jobb oldalon a Téma vagy Hét címmel egysorban lévő „Szerkesztés” feliratot, kattintsunk rá és válasszuk a „Szerkesztés” opciót.
  14. Ekkor kapunk egy „Leírás” ablakot, melybe másoljuk be az adott Youtube videó linkjét a böngészőnk cím sorából, majd kattintsunk a „módosítások mentése” gombra.
  15. Ekkor a kiválasztott Youtube videó beágyazott videóként jelenik meg a kurzusunkon.
 12. A kurzusban saját tananyag létrehozása
  1. Már beléptünk a saját kurzusunkba és bekapcsoltuk a szerkesztést is.
  2. Szeretnénk helyben szerkesztett tananyagokat létrehozni a Moodle kurzusban.
  3. Ekkor azon a kurzusterületen, ahol ezt létre akarjuk hozni, rákattintunk a „Tevékenység vagy tananyag beszúrása” feliratra.
  4. Ott addig gördítjük lefelé a listát, míg a meglátjuk a TANANYAGOK szolgáltatás csoportot, melyen belül több féle tananyag készítésére nyílik lehetőség.
  5. Itt a legegyszerűbb „Oldal” szolgálatást mutatjuk be.
  6. Ezt kiválasztva és a „Hozzáadás” gombra kattintva létrejön az új tananyag.
  7. Mielőtt ez megtörténne a Moodle paramétereket kér tőlünk, hogy milyen is legyen ez az új tananyag. Valójában két dolgot kér: a tananyag nevét és annak tartalmát.
  8. Gyakori hiba, hogy a név megadását követően az oktató a „Leírás”-ba kezdi beírni a tananyag tartalmát pedig azt a „Tartalom” „Oldal tartalma” felirat melletti szerkesztőablakba kellene írni.
  9.  Ezt a szerkesztőablakot egy egyszerű szövegszerkesztőként használhatjuk, bizonyos korlátokkal.
  10. A szerkesztőablak felső sorában található eszköztárgombok közül a legelsővel az össze gomb láthatóvá tehető. Így érdemes használni.
  11. Be tudunk gépelni szöveget, azt meg tudjuk formázni (betűtípus, betűszín, betűméret, bizonyos bekezdésformázások, stb.)
  12. Van lehetőségünk táblázatok, képek, videók beszúrására is.
  13. A kép beszúrásnál ügyeljünk arra, hogy ez egy több lépcsős folyamat, hiszen itt valójában weboldalt szerkesztünk. Ezért a kiválasztott képet először fel kell töltenünk a Moodle rendszerbe, majd onnan tudjuk beilleszteni a szerkesztő felületre.
  14. A kép beszúrásánál ügyeljünk a kép méretére is. Túl nagy kép a készítendő  anyagot méretével tönkre teheti. Ezért a kép beszúrása ablakban mielőtt a „Beillesztés” gombra kattintanánk az ablak tetején található „Megjelenés” fülön ellenőrizzük, ha kell, módosítsuk a kép méretét. (A túl nagy méretű kép a szűkös háttértárkapacitást is felesleges terheli.)
  15. Fontos tudni, hogy előzőleg MS Wordben elkészített szövegek bemásolására is lehetőségünk van, de csak korlátozottan. Ezért ehhez használnunk kell a „Beillesztés Wordből” nevű eszköztárgombot. Ez kiszűri azokat a formázási parancsokat, melyek itt nem működnének, illetve a weboldal-készítés szabályaival ellentétesek.
  16. A szerkesztő felületet egy eszköztárgomb segítségével teljes képernyő méretben is nézhetjük, de a szerkesztőmunka végén ne felejtsünk visszatérni a kicsinyített ablakhoz (ugyanazzal a gombbal), mert csak ebben az állapotban látjuk a „Módosítások mentése és visszatérés a kurzushoz” gombot, mellyel munkánk elmenthető.
  17. Ezzel a szolgáltatással egyszerű, szöveggel, képpel, ábrákkal ellátott anyagok szerkesztésére és az oldalon való elhelyezésére nyílik lehetőség.
  18. Az itt használt szerkesztő felületet kínálja fel a Moodle legtöbbször, ha szöveges anyagot kér tőlük más szolgáltatásnál.
 13. Teszt létrehozása, beállítási lehetőségek
  1. Már beléptünk a saját kurzusunkba és bekapcsoltuk a szerkesztést is.
  2. Egy Tesztet akarunk létrehozni, mely eszköze lehet a hallgatók önellenőrzésének, de használhatjuk számonkérés megvalósítására is.
  3. Ekkor azon a kurzusterületen, ahol ezt létre akarjuk hozni, rákattintunk a „Tevékenység vagy tananyag beszúrása” feliratra.
  4. Ekkor egy hosszú listát fogunk látni különböző Moodle szolgáltatásokkal.
  5. Ott addig gördítjük lefelé a listát, míg a megtaláljuk az „Teszt” feliratot és rákattintunk.
  6. Ekkor az ablak jobb oldalán röviden, magyarul leírást olvashatunk arról, hogy mire is jó ez a szolgáltatás.
  7. Végül a „Hozzáadás” gombbal létrehozhatunk egy Tesztet a kurzusoldalon.
  8. Mielőtt ez megtörténne a Moodle paramétereket kér tőlünk, hogy melyek legyenek az új Teszt beállításai. A kötelezően kitöltendő mezők piros karikás felkiáltójellel vannak jelölve.
  9. Fontos megjegyezni, hogy a Teszt beállításai és a Teszt szerkesztése két külön dolog. A beállításoknál adjuk meg a paramétereket, a szerkesztésnél töltjük fel a kérdéseket.
  10. Tehát a beállításnál kötelezően meg kell adnunk a Teszt nevét, majd sok opcionális paraméter közül választhatunk. Az „Időmérés” csoportban megadhatjuk a Teszt megnyitásának és lezárásának időpontját, ez számonkérés esetén nélkülözhetetlen.
  11. Szintén fontos az időkorlát beállítása, mellyel a teljes teszt kitöltési idejét korlátozhatjuk. (Nincs lehetőségünk kérdésenként külön időket beállítani.)
  12. Itt állíthatjuk be azt is, hogy az idő lejártakor hogyan zárjon a teszt.
  13. A „Pont” paraméterek között beállíthatjuk, hogy hányszor próbálkozhat a kitöltő egy kérdéssel.
  14. A „Kérdés viselkedése” csoportban javasolt beállítani, hogy a kérdéseken belül is csináljon véletlenszerű válasz-keverést, illetve, hogy hogyan jelezzen vissza jó illetve rossz válasz esetén.
  15. Az „Ellenőrzési lehetőségeknél” igen sok visszajelzési paramétert állíthatunk be. Érdemes kipróbálni a különböző beállításokat, mielőtt a Tesztet vizsgára alkalmaznánk.
  16. Ha már minden paramétert kedvünk szerint beállítottunk (vagy csak a kötelező címet kitöltöttük és többihez nem nyúltunk) a „Módosítások mentése és visszatérés a kurzushoz” gombra kattintva létre jön az új Teszt.
  17. Ha rákattintunk az így létrehozott Tesztre, akkor kiírja a Moodle, hogy még nincsenek kérdések. Ekkor a Teszt szerkesztését választjuk. (A szürke gomb, vagy a Teszt nevével egy sorban jobb oldalon lévő fogaskerék ikon segítségével indítjuk a Teszt szerkesztése opciót.)
  18. A megjelenő új ablakban egyelőre egy kérdés sincs, így a jobb szélen látható „Hozzáadás” feliratra kell kattintanunk, ahol az „új kérdés”-t válasszunk.
  19. Ekkor több mint egy tucat kérdéstípus közül választhatunk. Itt csak a leggyakoribb „Feleletválasztós” kérdést mutatjuk be.
  20. A „Feleletválasztós” kérdéstípusra kattintunk, majd a „Hozzáadás” gombra.
  21. Itt kötelezően meg kell adnunk a kérdés nevét, ami nem maga a kérdés, csak egy kulcsszó például. A „Kérdés szövege” dobozba kell leírnunk a tényleges kérdést.
  22. Kötelező megadni az „alapjegy”-et, ami a kérdés teszten belüli súlya, pontja lesz. Alapesetben 1-re van állítva.
  23. Lejjebb gördítve jönnek a „Válasz” ablakok összes 5 db, ami később bővíthető. De legalább kettőt ki kell töltenünk. Egy válasz akkor van kitöltve, ha az „n válaszlehetőség” melletti szövegbeviteli mezőbe beírjuk a választ és alá a „Pont” dobozba a jó válasz mellé a „Nincs”-et lecseréljük legyakrabban 100%-ra. (A tört %-ok akkor használhatók, ha több válasz is helyes lehet.)
  24. Ha kitöltöttünk mindent, akkor a „Módosítások mentése” gombra kattintsunk. (Ha a „Módosítások mentése és visszatérés a szerkesztéshez” gombot használjuk zavaró lehet, mert úgy tűnik, nem történt semmi, pedig elmentette a kérdést, csak új szerkesztésére kínálja fel ugyanazt a felületet.)
  25. Ekkor visszaérkezünk a Teszt szerkesztése felülethez, ahol láthatjuk az első kérdésünket. Újabb kérdés létrehozásához ismét a „Hozzáadás”, majd az „új kérdés”-t kell alkalmaznunk.
  26. Érdemes a végén (vagy az elején) a „Kérdések  összekeverése” felirat melletti négyzetbe kattintanunk, így a kérdések véletlenszerű sorrendben fognak megjelenni.
  27. A kurzus név alatti navigációs sorban a kurzuskódra kattintva visszatérhetünk a kurzus főoldalára, ahonnan beléphetünk a tesztünkbe, a fogaskerékikon használatával pedig módosíthatjuk a beállításokat vagy folytathatjuk a szerkesztést. A „Teszt előzetes megtekintése” gombbal pedig tesztelhetjük Tesztünket.
  28. A „Teszt” használatának még számos érdekes beállításai és szerkesztési lehetőségei vannak, de a fentiek ismeretében már minden oktató könnyen felfedezheti ezeket.
 14. Régi kurzustartalmak importálása új kurzusba
  1. Már beléptünk a saját, aktuális kurzusunkba, amely jelenleg üres, nincs benne semmiféle tartalom, de az előző szemeszterben vagy korábban már készítettem ehhez a tárgyhoz anyagokat, melyeket az akkor futó Moodle kurzusba fel is tettem. Ebben az esetben haszon szolgáltatás a kurzustartalmak importálása.
  2. Az importáláshoz először is meg kell adni, hogy melyik az a régebbi kurzus, melynek tartalmát a most aktuálisba importálni szeretnénk.
  3. A teendő: az aktuális kurzuson a kurzus nevével egyvonalban lévő fogaskerék ikonra kattintunk, majd a legördülő listából az „Importálás” szöveget választjuk.
  4. Ekkor egy listát kapunk a régebbi kurzusokról. Ez általában egy igen hosszú lista, melyből ki kell szűrnünk a keresett régebbi kurzusunkat.
  5. A „Keresés” feletti területbe beírt kurzusnévvel (vagy annak részletével) addig szűkítjük a találati listát, amig fel nem fedezzük a keresettet.
  6. Figyeljünk oda, hogy nagyon sok hasonló nevű kurzusunk lehet, ezért figyelnünk kell a tárgy nevét, kódját, a kurzus nevet, kódot és a kurzus kategória is, hogy biztosan a megfelelőt válassszuk.
  7. A kiválasztott kurzusra kattintva beállíthatjuk, hogy mit és mit nem akarunk belőle importálni. Érdemes végig kattintania a „következő gombokkal az összes opciót. Ami mellett bent hagyjuk a pipát importálásra kerül, ami mellől kivesszük, nem.
  8. Végül az „Importálás végre hajtása” gombra kattintva az áttöltést a rendszer elvégzi. A kért anyagaink átkerülnek az aktuális kurzusba. Így amit egyszer feltöltöttünk a rendszerbe újra felhasználható, legyen az teszt, feladat, tananyag, fórum, link vagy bármi egyéb.
 15. Hallgatói aktivitás ellenőrzése
  1. Már beléptünk a saját kurzusunkba és kíváncsiak vagyunk arra, hogy a hallgatók milyen aktivitással voltak jelen a Moodle kurzusunkban.
  2. Ekkor a kurzus bal oldalán található sávban a „Résztvevők”-re kattintunk.
  3. Így láthatjuk a kurzust felvett összes hallgató listáját. (A nevük mellett az „Utolsó belépés a kurzusba” oszlopban látható, hogy mikor voltak fenn a kurzuson legutóbb.)
  4. Kiválasztunk egy hallgatót és a nevére rákattintunk.
  5. Az így megjelenő oldalon jobb oldalt középen láthatjuk a „Jelentések” dobozt.
  6. Ebből válasszuk ki a „Minden naplóbejegyzés” részt.
  7. Ekkor egy hosszú (vagy rövid) listát kapunk a hallgató összes tevékenységéről, mely egy oszlopdiagrammal kezdődik és tételes listával folytatódik.
  8. Itt megnézhetjük, hogy mikor mit csinált a hallgató a kurzuson belül.
 16. Üzenetek küldése hallgatóknak
  1. Már beléptünk a saját kurzusunkba és üzenni akarunk hallgatóinknak.
  2. Ekkor a kurzus bal oldalán található sávban a „Résztvevők”-re kattintunk.
  3. Így láthatjuk a kurzust felvett összes hallgató listáját.
  4. A lista alján rákattintunk az „Összes felhasználó kiválasztása” gombra (vagy csak azokra akiknek üzenetet kívánunk küldeni), majd a mellette jobb szélen lévő, legördíthető „Választás”-ra, ahol a legelső opciót az üzenet küldését választjuk.
  5. Ekkor kapunk egy üzenet ablakot, amibe beírhatjuk üzenetünket, majd az „üzenet küldése” gombbal el is küldhetjük azt.
  6. Fontos tudnunk, hogy alapesetben, ha a kurzuson belül létrehozott Fórum-ba beírunk egy fórum bejegyzést, azt a részvevők e-mailben is megkapják. (Hacsak ezt le nem tiltották.)
  7. Így egy fórum bejegyzés is egyenértékű az üzenetküldéssel.
  8. Azonban meg kell jegyeznünk, hogy ebben a szolgáltatásban már többször tapasztaltunk esetlegességéket, így jobb, ha több utat is alkalmazunk. (Nyilván legbiztosabb a Neptun üzenet.)
 17. Kurzus statisztikák
  1. Már beléptünk a saját kurzusunkba és szeretnénk statisztikai kimutatásokat látni a kurzuson belüli aktivitásokról.
  2. Ekkor a kurzus nevével egy sorban, jobb oldalon található fogaskerék ikonra kattintunk, ahol a legördülő menü utolsó, „Tovább…” menüpontját választjuk.
  3.  Ekkor egy „Kurzus kezelése” oldalra érkezünk, ahol lefelé gördítve megtalálhatjuk a „Jelentések” szolgáltatások listáját.
  4. A „Jelentések” szolgáltatásokon belül a „Statisztika” szolgáltatást kérjük.
  5. A megjelenő ablakban megadhatjuk (lecserélhetjük) a statisztikázni kívánt kurzust, megadhatjuk, hogy minden tevékenységre és minden szerepre, továbbá, hogy időben milyen távra kérjük a kimutatást, majd az oldal jobb oldalán, legszélen található (gyakran jobbra kell gördíteni a képernyőt) nézet gombra kattintunk.
  6. Így megkapjuk a kért intervallumra a kurzus statisztikai jellemzőit grafikonon és listában is.
  7. A lista elemekre külön is rákattinthatunk, ellenőrizve, hogy mely aktivitásokból állt össze az adott nap értéke.
  8. A „Jelentések” oldalon ajánlható még a „Kurzustevékenység” szolgáltatás, mely tevékenységenként összegzi az aktivitásszámokat és az ott aktív felhasználók számát.
  9. A „Jelentések” oldalon szintén hasznos lehet a „Naplók” szolgáltatás választása, ahol nagyon pontosan paraméterezhetjük, hogy melyik aktivitásra kérünk adatokat.